Επιθεώρηση εργασίας

Μειώσεις μισθών στη Μήλο

140120131
Σε μειώσεις μισθών έχουν προχωρήσει μικρές επιχειρήσεις στη Μήλο.  Μεγάλο Σούπερ Μάρκετ του νησιού έχει προχωρήσει σε μεγάλες και δραστικές μειώσεις των μισθών εκμεταλλευόμενο τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις.  Επίσης εργολάβοι Μεταλλευτικών εταιρειών παρακάμπτοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΛΟΥ) έχουν προχωρήσει ή θέλουν να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών.
 
Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις υπερωρίες που αμφιβάλλουμε ότι πληρώνονται με τις νόμιμες αποδοχές, τη μετατροπή του προσωπικού σε εργαζόμενους-λάστιχο για όλες τις δουλειές, και την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων, οι επιχειρήσεις αυτές αναλαμβάνουν το ρόλο του παγοθραυστικού για τη γενικότερη μείωση των μισθών, σε επίπεδα Βουλγαρίας και Κίνας.
 
Στο μεταξύ, έχει καταργηθεί στην πράξη και η Επιθεώρηση Εργασίας, δηλαδή το μοναδικό όργανο κρατικού ελέγχου που θα μπορούσε να ελέγξει αν μη τι άλλο την νομιμότητα των ενεργειών των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών.
 
Οι διαπιστώσεις αυτές δεν αφορούν την  μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία , όπου προς τιμή της προς το παρόν ,  διατηρεί τις αποδοχές σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα.
 
Το Εργατικό Κέντρο Μήλου θα αγωνιστεί για να σταματήσει αυτή την πορεία και καλεί τους
εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους ή να δημιουργήσουν νέα σωματεία έστω και την ύστατη στιγμή στην οποία βρισκόμαστε πριν από την δραματική υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης στο νησί.